Lennart Boklund, en av lärarna för Kanban i praktiken

Den populära Kanbankursen “Kanban i praktiken” har denna höst förlängts till att vara två dagar. Vi pratar lite med Lennart Boklund, som tillsammans med Mikael Brodd, är lärare för kursen.

Crisp: Hur kommer det sig att ni har utökat kursen med en extra kursdag? Lennart: Vår endagskurs har för all del känts bra men vi har tvingats koka ner den ganska hårt för att hinna med. Med en dag till så kommer vi hinna med mer helt enkelt, utan att behöva titta på klockan.

Crisp: Vad hoppas ni att kursdeltagarna ska få med sig med hjälp av denna extra dag? Lennart: Till exempel så kommer vi ta med mer historik och bakgrund, vilket är trevligt för att förstå sammanhang. Vi kommer även trycka mer på ”i praktiken” från kurstiteln. T ex: fler exempel från verkligheten och titta mer på kursdeltagarnas situation. Dessutom! Nu ska vi äntligen kunna djupdyka i förbättringsarbete, vilket är en viktig del av Kanban. Vi lär oss ett konkret format och tittar på hur det är användbart i ett team och över flera team. Med mera!

Crisp: Är det några nya områden ni kommer prata om som inte varit med förut? Lennart: Å ena sidan inte. Kanban är tämligen väldefinierat genom sina principer och praktiker, så skillnaden med en dag till blir mer på djupet. Å andra sidan får vi mer utrymme för deltagarnas funderingar och utmaningar och detta kan leda oss in på alla möjliga områden där vi delar med oss av erfarenheter. Ett exempel på en fråga som brukar komma upp är ”prioritering”. Hur gör man när man prioriterar? Kanske lägger vi en stund på just den frågan.

Nästa tillfälle för Kanban i praktiken är 19:de november.