Scrum är en välbeprövad tillämpning av agila principer som grundades redan 1995 av Jeff Sutherland och Ken Schwaber. Scrum är den populäraste tillämpningen men inte den enda. Andra tillämpningar som är bra att känna till är Kanban och XP.
 
Den officiella guiden finns översatt till svenska här: https://www.scrumguides.org/docs/scrumguide/v2016/2016-Scrum-Guide-Swedish.pdf
 
Så här beskrivs Scrum i den officiella guiden: ”Scrum är ett processramverk som har använts för att hantera komplex produktutveckling sedan tidigt 1990-tal. Scrum är inte en process eller teknik för att bygga produkter; det är snarare ett ramverk inom vilket ni kan utnyttja olika processer och tekniker. Scrum tydliggör den relativa effektiviteten i era produktstrategier och hos era utvecklingsmetoder så att ni kan göra förbättringar.
 
Man skriver att Scrum är lätt att förstå men svårt att bemästra. Med det menar man att det är enkelt att följa Scrum men för att få ut effekterna krävs en djupare förståelse.

Våra öppna kurser & seminarier

Vi anordnar regelbundet kurser & seminarier om Scrum, exempelvis Certified Scrum Master kurs (CSM) och Certified Product Owner (CSPO). Se också våra övriga öppna kurser & seminarier.

Scrumhjälp finnes

Alla på Crisp är både utbildade och erfarna inom Scrum, flera av oss har mångårig erfarenhet som mentorer. Vi gärna hjälper till att införa Scrum i er organisation. Det betyder att vi är med på sprintplaneringar, sprintutvärderingar, genomgång av produktbacklog med produktägaren, coachar team och chefer, mm. Vi har även bra koll på närbesläktade metoder som Kanban och XP. Kontakta oss om du behöver hjälp!

Länktips

Länkar för Certified Scrum Masters, https://www.crisp.se/gratis-material-och-guider/csm-links

Lästips

Scrum and XP from the Trenches  bok-lean-agile-scrum-kanban-xp