Tain skräddarsyr lösningar för spel.

I slutet av 2005 hade Tain ett team på ungefär 45 anställda och konsulter för att utveckla poker på nätet. De flesta arbetade praktiskt taget all sin vakna tid. Ändå kvarstod problemen med bolagets nya plattform för pokerspel på nätet.Med hjälp av Scrum kunde teamet fokusera och lösa de tekniska problemen på ett par tre månader. Produktiviteten i teamet ökade dramatiskt trots minskad arbetstid och utfasning av 25 konsulter.Stockholmsbaserade Tain skapar och marknadsför infrastrukturer för poker, casino, vadslagning och andra spel på internet. Sedan spelmarknaden på internet kom i gång på allvar har Tain funnits med för utveckla nya, skräddarsydda, tekniska plattformar.

– Vi valde Scrum eftersom det var med hjälp av Scrum som vi fick ordning och reda på våra utvecklingsprocesser. Skillnaden var enorm, säger Tomas Berg, utvecklingschef på Tain.

Han påpekar att man inom Tain nu vet vad som ska göras och när ett projekt ska vara klart. Den sortens överblick saknades tidigare.

– Den största skillnaden är att våra utvecklare nu kan arbeta i lugn och ro. De slipper arbeta med tidskrävande kundkontakter som andra medarbetare sköter mycket bättre, säger Tomas Berg.

Henrik Kniberg, konsult på Crisp, var under ett och ett halvt år inhyrd som konsult och fungerade som utvecklingschef på Tain. Han var alltså företrädare till Tomas Berg.

– Tain var en viktig kund för oss. Bolaget hade lanserat ett pokersystem som inte fungerade. Medarbetare och konsulter kunde egentligen bara ägna sig åt att släcka bränder. Problemen ledde också till dålig publicitet. Med hjälp av Scrum skapade vi en fungerande utvecklingsprocess, säger Henrik Kniberg.

Nu fortsätter Tain att utvecklas med hjälp av Scrum.

– Vi tar fram bättre produkter och vi är mer professionella, säger Tomas Berg.

Efter uppdraget hos Tain skrev Henrik Kniberg ned sina erfarenheter i en bok.

Boken Scrum and XP from the Trenches har lästs av över 70 000 personer och används nu som instruktionsbok i Scrum för ett hundratal företag i världen.

– Jag blev häpen över hur populär boken blev, säger Henrik Kniberg.

Boken finns att ladda ner gratis på Scrum and XP from the Trenches

Jeff Sutherland, som grundade Scrum, rekommenderar boken för alla som vill lära sig mer om Scrum.

– Jag jobbar nu heltid med att resa runt och hjälpa företag som vill förändra sin process. Det finns tydligen ett enormt intresse för hur man tillämpar Scrum rent praktiskt, säger Henrik Kniberg