Agil upphandling med agila kontrakt och agila krav

Fredagen den 16e januari fyllde Crisp´s Mattias Skarin och Mia Kolmodin lokalerna i Hornstull hos samarbetspartnern Metamatrix. Besökarna kom från både privat- och offentlig sektor, och alla var intresserade av att höra hur man kan upphandla med Agila krav och Agila kontrakt. Det kom många bra frågor kring både hur man kan jobba mer transparent mot leverantören och vara säker på att dom leverera rätt saker, samt självklart hur man kan bedriva en upphandling med hjälp av Agila kontrakt inom LOU.

Det här var det andra tillfället på samma ämne, nästa tillfälle är inplanerat i mitten av februari hos samarbetspartnern Objektfabriken där utvalda kunder inom offentlig sektor är inbjudna.

Det finns många fördelar med Agila projekt och Agil upphandling:

  • Möjlighet att utvärdera leverantören innan man väljer, genom till exempel projekttävlingar.
  • Skapa ett väl fungerande samarbete med gemensamma effektmål.
  • Minimera risker genom delleveranser.
  • Maximera effekt i stället för antal levererade funktioner.
  • Möjlighet att avsluta i förtid när effekten är uppnådd – där leverantören får 20% av kvarvarande belopp och beställaren behåller 80%.
  • Skapa transparens i projektet med diskussion kring om  bygger rätt produkt, samt möjlighet att utvärdera och byta riktning på projektet om man inser att hypotesen inte stämde.

För dig som är intresserad av att lära dig mer om ämnet rekommenderar vi kursen Certifierad Agil Beställare.

På kursen lär du dig att driva Agila upphandlingar baserat på effektmål med delleveranser för att minimera risk och maximera effekt. Du lär dig om vilka grundstenarna är i Agil kravställning samt möjligheterna inom LOU, och hur man skriver Agila kontrakt. Om du har frågor kring kursen kan du kontakta kurshållarna, Mia Kolmodin och Mattias Skarin direkt.

Här är slidsen från föreläsningen