För ett par månader sedan avslutade Crisps Christophe Achouiantz, Joakim Sundén och Mikael Brodd vårt första publika Agile Coach Program. Hur gick det?

Vi måste säga att det faktiskt gick väldigt bra. Vi vet att vi har ett bra upplägg och mycket positiva erfarenheter från att ha kört liknande program internt i organisationer, men vi var osäkra på om det skulle funka lika bra publikt. Det gjorde det, minst lika bra till och med.

Hur vet ni det?

Dels samlade vi in feedback kontinuerligt under hela programmet, dels har vi nu, ett par månader efter programmets slut, intervjuat nästan alla deltagare för att bland annat höra vilket värde de fått ut av programmet i sitt arbete. Det var fantastiskt att höra hur många som redan hade använt mycket av det de lärt sig. Flera hade byggt vidare på materialet vi använder i programmet för att göra egna presentationer för ledningsgrupper och köra workshops med team. Många lyfter fram just ett större självförtroende och att de känner sig tryggare att göra sådana saker efter att ha gått programmet. Det är så klart jättekul att höra, det är ju därför vi håller på med det här!

Kul! Var det något mer de uppskattade med programmet?

Jo, alla var positiva till programupplägget. Att det pågår en längre tid, att de får stöd av både oss och sina “learning buddies” mellan tillfällena och att de jobbar konkret med det man lär sig under programmet. Flera deltagare pratade om hur de ofta tänkte att “det här ska jag testa på mitt team” och sedan gjorde det också. Möjligheten att följa upp det man testat, ställa frågor som dykt upp sedan förra gången och få konkreta råd från oss och andra deltagare.

Vad tyckte deltagarna om blandningen att först ses två dagar på plats i Crisps lokaler och sedan köra Learning Labs, Agile Coffee, coaching mm på distans?

Där var det lite olika men alla uppskattade att ses de två första dagarna, det var ovärderligt för att bygga gemenskap och få buddy-samarbeten och Agile Coffee-sessioner att flöda mycket bättre. Det var det många som tog upp. De flesta tyckte också att det fungerade bra med distans men några hade gärna sett fler träffar, inte minst för avslutningen. Just avslutningen kanske vi försöker köra på plats nästa gång, men samtidigt hade vi deltagare från norra Sverige som kanske inte gärna reser till Stockholm för en halvdag. Några deltagare menade att det hade varit svårt att delta fullt ut om allt varit på plats.

Så vad händer härnäst?

För deltagarna i första programmet har vi fortfarande kvar en gruppchatt där vi hoppas lärandet och erfarenhetsutbytet kan fortsätta. Vi planerar just nu att köra en liten återträff på plats och kommer även att erbjuda återkommande Agile Coffee och kortare föredrag på intressanta ämnen för alla som gått programmet. Vi kör ju ett till gäng med start i mars och förhoppningen är att det blir ännu fler i framtiden. Förhoppningsvis kan vi locka flera av tidigare och framtida deltagare att hålla ihop en liten Crisp-community för fortsatt lärande.