CSM uppföljning II – Lite djupare 18 september 2012
Scrum
Agile
Du har gått Certified ScrumMaster kurs (CSM) och har arbetat agilt länge. Nu har du specifika problem eller utmaningar som du vill bolla med andra experter.
Kursen vänder sig till dig som
Du har gått Certified ScrumMaster kurs (CSM) och har arbetat agilt länge. Nu har du specifika problem eller utmaningar som du vill bolla med andra experter.
Vi går bland annat igenom
- Gå igenom verkliga problem och utmaningar som kursdeltagarna har med sig. Vi prioriterar listan tillsammans och fokuserar på de fall som är mest intressanta och relevanta för gruppen.
- Coacha och mentorera varandra kring varje praktikfall, och ta fram konkreta idéer och handlingsplaner.
- Använda ”hela” den agila verkygslådan (kanban, xp, mm), och inte begränsa oss till scrum.
Vad vi inte kommer att göra
- Vi kommer inte upprepa Scrumgrunder som roller, artifakter, mm. Vi utgår ifrån att du kan detta redan.
- Vi kommer lägga minimalt med tid på ”allmänna” frågor om Agile och Scrum, utan fokuserar på frågor som är kopplade till verkliga problem. Vill du ta upp allmänna frågor så passar nog CSM Uppföljning I bättre.
- Det blir minimalt med slides och föreläsande.
Övriga frågor och svar
- Vad är skillnaden mellan CSM uppföljning I och CSM uppföljning II?
Uppföljning I är FAQ-driven och ganska grundläggande; kursledarens roll är att vara lärare och mentor. Uppföljning II (denna kurs) är praktikfallsdriven och mer avancerad; kursledarens roll är att vara facilitator som ser till att alla deltagare kan dela erfarenheter med varandra på ett effektivt sätt. Kurserna är oberoende varandra, så det är inget krav att du har gått Uppföljning I först. - Om praktikfallen röstas fram och prioriteras på plats, hur vet jag att just mitt fall kommer tas upp?
Vi räknar med att gå igenom 4 – 8 praktikfall, utifrån en prioritering som vi gör tillsammans. Därför kan det hända att just ditt praktikfall inte tas upp. Vi tror dock att du kommer få stor nytta av att diskutera de andra praktikfallen, och kommer se flera kopplingar till ditt eget fall. Om du mot förmodan inte är nöjd så får du pengarna tillbaks. - Är kursen på svenska?
Ja. Vi kommer lägga upp en engelsk version av denna kurs i framtiden, och hänvisa engelsktalande personer dit. Även om svenskar generellt sett är bra på engelska så har vi märkt att det blir mycket bättre dialog om alla talar på sitt hemspråk.
Förkunskaper
Måste jag vara CSM (Certified ScrumMaster) för att gå denna kurs?
Ja. Vi vill ha en deltagargrupp med gemensam utbildningsgrund, så att vi kan bygga vidare utifrån det. På så vis minskas risken att vi lägger för mycket tid på grundläggande begrepp. Undantag kan naturligtvis diskuteras, kontakta academy@crisp.se i så fall.
- Tänk igenom ett konkret problem eller utmaning som du står inför. Skriv eller rita en sammanfattning på ett A4. Beskriv sammanhanget och skriv en tydlig problemformulering.
- T.ex. ”Vi är ett produktföretag som bygger X, jag är produktägare och har 2 Scrumteam, och ett separat driftteam som kör kanban. Så här ser det ut <bild>. Vårt problem är att vi har svårt att synka utvecklingsteamen och driftteamen, det blir ofta missförstånd och kvalitetsproblem. Vi har försökt att införa tydligare regler för överlämning mellan teamen, men det känns som att vi är på fel spår – kommunikationen har minskat och problemen ökat. Vad göra?”
- Detta är inte obligatoriskt. Men om du gör det får du troligtvis ut mer värde av kursen.